Onder E-nummers wordt meestal verstaan een lijst van additieven, die door de Europese Unie zijn toegestaan in voor humane consumptie geschikte levensmiddelen. Het nummersysteem is echter veel uitgebreider en is opgesteld door de Codex Alimentarius en wordt wereldwijd gebruikt. Deze lijst bevat ook o.a. additieven voor diervoeding. Als een additief in de EU is toegelaten wordt er de letter E aan toegevoegd. Dit geldt echter ook voor sommige additieven voor diervoeding (zoals astaxanthine). Ook additieven die inmiddels niet meer zijn toegelaten, behouden nog de E.
In onderstaande lijst staan alle toegelaten additieven voor humane voedingsmiddelen.Hoewel het gebruik van additieven te rechtvaardigen is op grond van voedselveiligheid, staat het nut van sommige additieven, zoals kleurstoffen en smaakversterkers, ter discussie omdat deze niet nodig zijn voor veilige consumptie. Kleurstoffen worden vooral toegevoegd omdat de consument een product wil dat er mooi uitziet. Smaakversterkers worden toegevoegd omdat door bewaren de smaak achteruit gaat.
Tip om boilies wat langer houdbaar te maken kan men ook de boilies na het drogen ( minimaal 24 uur) nog even in de voorverwarmde oven (100 graden) ongeveer 1 uur laten drogen. Hierna nog goed laten afkoelen in een droge ruimte verpakken deze zijn nu bij een goede samenstelling minimaal een week houdbaar ( veelal twee weken houdbaar) uiteraard kunt u ze gewoon invriezen.
Let op bij het maken van boilies dat niet zomaar alles gebruikt kan worden!!!!!!
Inhoud
1 Waarschuwing
2 Indeling
2.1 E100-180 Kleurstoffen
2.2 E200-252 Conserveermiddelen
2.3 E260-297 Voedingszuren
2.4 E300-321 Antioxidanten
2.5 E322-385 Voedingszuren
2.6 E400-495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen
2.7 E500-586 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
2.8 E620-650 smaakversterkers
2.9 E900-914 glansmiddelen en anti-schuimmiddelen
2.10 E920-928 meelverbeteraars
2.11 E938-948 verpakkingsgassen
2.12 E950-968 en 420-421 zoetstoffen
2.13 E900-1520 Overige hulpstoffen (o.a. gemodificeerde zetmeel en enzymen)
3 Externe link
Waarschuwing
Toelating tot de lijst biedt geen garanties. Bepaalde mensen hebben een voedselallergie of voedselintolerantie tegen bepaalde kleurstoffen (zoals tartrazine) of conserveermiddelen (zoals benzoaten) ontwikkeld. Op het totaal van voedselallergieën en/of voedselintoleranties spelen additieven maar een hele kleine rol.
Anderzijds zijn er ook stoffen waarover ernstige klachten zijn gerapporteerd, maar die tot nog toe op grond van uitgebreid onderzoek niet gevaarlijk zijn bevonden.
De additieven die met de meeste controverse zijn omgeven zijn Mononatriumglutamaat (Ve-Tsin / E621), de zgn. azo-kleurstoffen en de kunstmatige zoetstoffen.
Indeling
De E-nummers zijn ingedeeld op de toepassing:
E100-180 Kleurstoffen
Kleurstoffen worden gebruikt om een product kleur te geven of de bestaande kleur te versterken.
Zie ook: Natuurlijke kleurstof
E-nummer Naam
E100 (i)Curcumine (ii) Turmeric
E101 (i)Riboflavine (ii) Riboflavine-5′-Fosfaat
E102 Tartrazine
E103 Chrysoine resorcinol (Sinds 1984 verboden in de EU)
E104 Chinolinegeel
E105 Fast yellow AB (Sinds 1984 verboden in de EU)
E106 Riboflavine-5′-Fosfaat (Nummer vervangen door E101(ii))
E107 Geel 2G (Verboden in de EU)
E110 Zonnegeel FCF
E120 Cochenille, karmijn, karmijnzuur, karmozijnrood
E122 Azorubine
E123 Amaranth
E124 Ponceau 4R, Cochenille rood A
E127 Erythrosine
E128 Rood 2G
E129 Allura Rood AC
E131 Patentblauw V
E132 Indigotine, indigokarmijn
E133 Briljantblauw FCF
E140 Chlorofylen en chlorofylinen: i) Chlorofylen ii) Chlorofilinen
E141 Kopercomplexen van chlorofylen en chlorofylinen: i) Kopercomplexen van chlorofylen ii) Kopercomplexen van chlorofylinen
E142 Briljantzuurgroen BS
E150a Karamel
E150b Alkali-sulfietkaramel
E150c Ammoniakkaramel
E150d Sulfiet-ammoniakkaramel
E151 Briljantzwart BN, zwart PN
E153 Koolstof
E154 Bruin FK
E155 Bruin HT
E160a Caroteen: Beta-caroteen, Gamma-caroteen
E160b Annatto, Bixine, norbixine, orleaan
E160c Paprika-extract, capsanthine, capsorubine
E160d Lycopeen
E160e Beta-apo-8′-carotenal
E160f Ethylester van beta-apo-8′-caroteenzuur (C30)
E161a Flavoxanthine
E161b Luteïne
E161c Kryptoxanthine
E161d Rubixanthine
E161e Violaxanthine
E161f Rhodoxanthine
E161g Canthaxantine
E161h Zeaxanthine
E161i Citranaxanthine
E161j Astaxanthine
E162 Bietenrood, betanine
E163 Anthocyanen
E170 Calciumcarbonaten: Calciumcarbonaat, Calciumwaterstofcarbonaat
E171 Titaniumdioxide
E172 IJzeroxiden en IJzerhydroxiden
E173 Aluminium
E174 Zilver
E175 Goud
E180 Litholrubine BK
E181 Looizuur
E200-252 Conserveermiddelen
Conserveer- of bewaarmiddelen verlengen de houdbaarheid van een voedingsmiddel door bederf als gevolg van bacteriën, schimmels en/of gisten tegen te gaan.
E-nummer Naam
E200 Sorbinezuur
E201 Natriumsorbaat
E202 Kaliumsorbaat
E203 Calciumsorbaat
E210 Benzoëzuur
E211 Natriumbenzoaat
E212 Kaliumbenzoaat
E213 Calciumbenzoaat
E214 Ethyl-p-hydroxybenzoaat (Ethylparabeen)
E215 Ethyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout
E216 Propyl-p-hydroxybenzoaat (Propylparabeen)
E217 Propyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout
E218 Methyl-p-hydroxybenzoaat (Methylparabeen)
E219 Methyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout
E220 Zwaveldioxide
E221 Natriumsulfiet
E222 Natriumbisulfiet, Natriumwaterstofsulfiet
E223 Natriummetabisulfiet
E224 Kaliummetabisulfiet
E226 Calciumsulfiet
E227 Calciumbisulfiet
E228 Kaliumbisulfiet
E230 Bifenyl, difenyl is uit de lijst verwijderd door Richtlijn 2003/114/EG
E231 Orthofenylfenol is uit de lijst verwijderd door Richtlijn 2003/114/EG
E232 Natriumorthofenylfenol is uit de lijst verwijderd door Richtlijn 2003/114/EG
E233 Thiobendazol is uit de lijst verwijderd door Richtlijn 98/72/EG
E234 Nisine
E235 Natamycine
E239 Hexamethyleentetramine
E242 Dimethyldicarbonaat
E249 Kaliumnitriet
E250 Natriumnitriet
E251 Natriumnitraat
E252 Kaliumnitraat
E260-297 Voedingszuren
zie ook E322-385_Voedingszuren
Voedingszuren verlagen de zuurgraad (pH) van een product, versterken de werking van antioxidantia en conserveermiddelen en werken kleurbehoudend.
E-nummer Naam
E260 Azijnzuur
E261 Kaliumacetaat
E262 Natriumacetaten: i) Natriumacetaat ii) Natriumwaterstofdiacetaat (natriumdiacetaat)
E263 Calciumacetaat
E270 Melkzuur
E280 Propionzuur
E281 Natriumpropionaat
E282 Calciumpropionaat
E283 Kaliumpropionaat
E284 Boorzuur
E285 Natriumtetraboraat (borax)
E290 Kooldioxide
E296 Appelzuur
E297 Fumaarzuur
E300-321 Antioxidanten
Antioxidantia vergroten de houdbaarheid van een product door kleurveranderingen en bederf tegen te gaan. Zij worden onder meer gebruikt om het ranzig worden van vetten tegen te gaan.
E-nummer Naam
E300 Ascorbinezuur (vitamine C)
E301 Natriumascorbaat
E302 Calciumascorbaat
E304 Vetzuuresters van ascorbinezuur i) Ascorbylpalmitaat ii) Ascorbylstearaat
E306 Tocoferolrijke extracten
E307 Alfa-tocoferol (Vitamine E)
E308 Gamma-tocoferol
E309 Delta-tocoferol
E310 Propylgallaat
E311 Octylgallaat
E312 Dodecylgallaat
E315 Erythorbinezuur
E316 Natriumerythorbaat
E319 Tert-butylhydrochinon (TBHQ)
E320 Butylhydroxyanisol (BHA)
E321 Butylhydroxytolueen (BHT)
E322-385 Voedingszuren
zie ook E260-297_Voedingszuren
E-nummer Naam
E322 Lecithinen
E325 Natriumlactaat
E326 Kaliumlactaat
E327 Calciumlactaat
E330 Citroenzuur
E331 Natriumcitraten i) Mononatriumcitraat ii) Dinatriumcitraat iii) Trinatriumcitraat
E332 Kaliumcitraten i) Monokaliumcitraat ii) Trikaliumcitraat
E333 Calciumcitraten i) Monocalciumcitraat ii) Dicalciumcitraat iii) Tricalciumcitraat
E334 L(+)-wijnsteenzuur
E335 Natriumtartraten i) Mononatriumtartraat ii) Dinatriumtartraat
E336 Kaliumtartraten i) Monokaliumtartraat ii) Dikaliumtartraat
E337 Kaliumnatriumtartraat
E338 Fosforzuur
E339 Natriumfosfaten i) Mononatriumfosfaat ii) Dinatriumfosfaat iii) Trinatriumfosfaat
E340 Kaliumfosfaten i) Monokaliumfosfaat ii) Dikaliumfosfaat iii) Trikaliumfosfaat
E341 Calciumfosfaten i) Monocalciumfosfaten ii) Dicalciumfosfaten iii) Tricalciumfosfaten
E350 Natriummalaten i) Natriummalaat ii) Natriumwaterstofmalaat
E351 Kaliummalaat
E352 Calciummalaten i) Calciummalaat ii) Calciumwaterstofmalaat
E353 Metawijnsteenzuur
E354 Calciumtartraat
E355 Adipinezuur
E356 Natriumadipaat
E357 Kaliumadipaat
E363 Barnsteenzuur
E370 1,4-Heptonolacton
E375 Nicotinezuur (niacine, vitamine B3)
E380 Triammoniumcitraat
E385 Calciumdinatrium-etheen-diaminetetra-acetaat (Calciumdinatrium EDTA)
E400-495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen
Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkings- en geleermiddelen worden toegevoegd om de textuur van een product te verbeteren. Emulgatoren maken het bijvoorbeeld mogelijk twee niet-mengbare producten zoals water en olie te mengen wat nodig is om onder meer sauzen te kunnen bereiden. Stabilisatoren zorgen er dan weer voor dat de menging van twee niet-mengbare stoffen gehandhaafd blijft.
E-nummer Naam
E400 Alginezuur
E401 Natriumalginaat
E402 Kaliumalginaat
E403 Ammoniumalginaat
E404 Calciumalginaat
E405 1,2-propeenglycolalginaat
E406 Agar-agar
E407 Carrageen
E407a Verwerkt Eucheuma-wier
E410 Johannesbroodpitmeel
E412 Guarpitmeel
E413 Tragacanth
E414 Arabische gom
E415 Xanthaangom
E416 Karayagom
E417 Taragom
E418 Gellangom
E420 Sorbitol: i) Sorbitol ii) Sorbitolstroop zie ook E950-967 en 420-421 Zoetstoffen
E421 Mannitol zie ook E950-967 en 420-421 Zoetstoffen
E422 Glycerol
E425 Konjac i) Konjacgom ii) Konjacglucomannaan
E426 Hemicellulose van soja
E431 Polyoxyetheen (40) stearaat
E432 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monolauraat (Polysorbaat 20)
E433 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-mono-oleaat (Polysorbaat 80)
E434 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monopalmitaat (polysorbaat 40)
E435 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monostearaat (polysorbaat 60)
E436 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-tristearaat (polysorbaat 65)
E440 Pectinen i) Pectine ii) Geamideerde pectine
E441 Gelatine (Voorheen E485)
E442 Ammoniumfosfatiden
E444 Sucroseacetaatisobutyraat
E445 Glycerolesters van houthars
E450 Difosfaten i) Dinatriumdifosfaat ii) Trinatriumdifosfaat iii)
Tetranatriumdifosfaat iv) Dikaliumdifosfaat v) Tetrakaliumdifosfaat vi) Dicalciumdifosfaat vii) Calciumdiwaterstofdifosfaat
E451 Trifosfaten i) Pentanatriumtrifosfaat ii) Pentakaliumtrifosfaat
E452 Polyfosfaten i) Natriumpolyfosfaat ii) Kaliumpolyfosfaat iii)
Natriumcalciumpolyfosfaat iv) Calciumpolyfosfaat
E459 Beta-cyclodextrine
E460 Cellulose i) Microkristallijne cellulose ii) Cellulose in poedervorm
E461 Methylcellulose
E462 Ethylcellulose
E463 Hydroxypropylcellulose
E464 Hydroxypropylmethylcellulose
E465 Ethylmethylcellulose
E466 Carboxymethylcellulose Natriumcarboxymethylcellulose
E468 Vernet natriumcarboxymethylcellulose
E469 Enzymatisch gehydrolyseerde Carboxymethylcellulose
E470a Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren
E470b Magnesiumzouten van vetzuren
E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
E472a Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met azijnzuur
E472b Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met melkzuur
E472c Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met citroenzuur
E472d Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met wijnsteenzuur
E472e Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met mono- en diacetylwijnsteenzuur
E472f Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur
E473 Sucrose-vetzuuresters
E474 Sucroglyceriden
E475 Polyglycerolesters van vetzuren
E476 Polyglycerol-polyricinoleaat
E477 Propeenglycolesters van vetzuren
E479b Thermisch geoxideerde sojaolie verkregen door reactie met mono- en diglyceriden van vetzuren
E481 Natriumstearoyl-2-lactylaat
E482 Calciumstearoyl-2-lactylaat
E483 Stearyltartraat
E485 Gelatine Hernoemd als E441.
E490 Propyleenglycol
E491 Sorbitaanmonostearaat
E492 Sorbitaantristearaat
E493 Sorbitaanmonolauraat
E494 Sorbitaanmonooleaat
E495 Sorbitaanmonopalmitaat
E500-586 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
E-nummer Naam
E500 Natriumcarbonaten: i) Natriumcarbonaat ii) Natriumwaterstofcarbonaat iii) Natrium sesquicarbonaat
E501 Kaliumcarbonaten i) Kaliumcarbonaat ii) Kaliumwaterstofcarbonaat
E503 Ammoniumcarbonaten i) Ammoniumcarbonaat ii) Ammoniumwaterstofcarbonaat
E504 Magnesiumcarbonaten i) Magnesiumcarbonaat ii) Magnesiumhydroxidecarbonaat (syn.: Magnesiumwaterstofcarbonaat)
E507 Zoutzuur
E508 Kaliumchloride
E509 Calciumchloride
E511 Magnesiumchloride
E512 Tin(I)chloride
E513 Zwavelzuur
E514 Natriumsulfaten i) Natriumsulfaat ii) Natriumwaterstofsulfaat
E515 Kaliumsulfaten i) Kaliumsulfaat ii) Kaliumwaterstofsulfaat
E516 Calciumsulfaat
E520 Aluminiumsulfaat
E521 Aluminiumnatriumsulfaat
E522 Aluminiumkaliumsulfaat
E523 Aluminiumammoniumsulfaat
E524 Natriumhydroxide
E525 Kaliumhydroxide
E526 Calciumhydroxide
E527 Ammoniumhydroxide
E528 Magnesiumhydroxide
E529 Calciumoxide
E530 Magnesiumoxide
E535 Natriumhexacyanoferraat (II)
E536 kaliumhexacyanoferraat (II)
E538 Calciumhexacyanoferraat (II)
E541 Natriumaluminiumfosfaat, zuur
E551 Siliciumdioxide
E552 Calciumsilicaat
E553a i) Magnesiumsilicaat ii) Magnesiumtrisilicaat
E553b Talk
E554 Natriumaluminiumsilicaat
E555 Kaliumaluminiumsilicaat
E556 Calciumaluminiumsilicaat
E558 Bentoniet
E559 Kaolien
E570 Vetzuren
E574 Gluconzuur
E575 Glucono-delta-lacton
E576 Natriumgluconaat
E577 Kaliumgluconaat
E578 Calciumgluconaat
E579 IJzer(II)gluconaat
E585 IJzer(II)lactaat
E586 4-hexylresorcinol
E620-650 smaakversterkers
Smaakversterkers versterken de natuurlijke smaak van een product.
E-nummer Naam
E620 Glutaminezuur
E621 Mononatriumglutamaat
E622 Monokaliumglutamaat
E623 Calciumdiglutamaat
E624 Monoammoniumglutamaat
E625 Magnesiumdiglutamaat
E626 Guanylzuur
E627 Natriumguanylaat
E628 Kaliumguanylaat
E629 Calciumguanylaat
E630 Inosinizuur
E631 Dinatriuminosinaat
E632 Dikaliuminosinaat
E633 Calciuminosinaat
E634 Calcium-5′-ribonucleotiden
E635 Dinatrium-5′-ribonucleotiden
E637 Ethylmaltol
E640 Glycine en zijn natriumzout
E641 Glucono-delta-lacton
E642 Natriumgluconaat
E643 Kaliumgluconaat
E644 Calciumgluconaat
E650 Zinkacetaat
E900-914 glansmiddelen en anti-schuimmiddelen
E-nummer Naam
E900 Dimethylpolysiloxaan
E901 Bijenwas, wit en geel
E902 Candelillawas
E903 Carnaubawas
E904 Schellak
E905 Microkristallijne was, Officinale paraffine
E906 Benzoë-gom
E907 Plantaardige was
E912 Esters van montaanzuur
E914 Geoxideerde polyetheenwas
E920-928 meelverbeteraars
Meelverbeteraars worden aan meel of deeg toegevoegd om de bakeigenschappen te verbeteren of het meel witter te maken.
E-nummer Naam
E920 L-Cysteïne en het hydrochloride ervan
E927b Carbamide
E938-948 verpakkingsgassen
Verpakkingsgassen verlengen de houdbaarheid van een product doordat het contact met zuurstof voorkomen wordt. Op het etiket staat dan vermeld ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’.
E-nummer Naam
E938 Argon
E939 Helium
E941 Stikstof
E942 Distikstofoxide of lachgas
E943a Butaan
E943b Isobutaan
E944 Propaan
E948 Zuurstof
E949 Waterstof
E950-968 en 420-421 zoetstoffen
Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder de hoeveelheid joules sterk te verhogen. Zij worden vooral gebruikt in light-producten en kauwgum.
E-nummer Naam
E420 Sorbitol: i) Sorbitol ii) Sorbitolstroop
E421 Mannitol
E950 Acesulfaam-K
E951 Aspartaam
E952 Cyclaamzuur en de Natrium- en Calium-zouten daarvan: Cyclamaat
E953 Isomalt (Isomaltitol)
E954 Sacharine en de Natrium-, Kalium- en Calcium-zouten daarvan
E955 Sucralose (toegevoegd in december 2003)
E957 Thaumatine
E959 Neohesperidine-DC
E962 Zout van aspartaam – acesulfaam (toegevoegd in december 2003)
E965 Maltitol: i) Maltitol ii) Maltitolstroop
E966 Lactitol
E967 Xylitol
E968 Erytritol
E900-1520 Overige hulpstoffen (o.a. gemodificeerde zetmeel en enzymen)
E-nummer Naam
E999 Quillaja-extract
E1102 Glucose-oxidase
E1103 Invertase
E1105 Lysozym
E1200 Polydextrose
E1204 Pullulan
E1440 Hydroxypropylzetmeel
E1442 Hydroxypropyldizetmeelfosfaat
E1452 Zetmeelaluminiumoctenylsuccinaat
E1505 Triëthylcitraat
E1517 Glyceroldiacetaat (Diacetine)
E1518 Glyceroltriacetaat (Triacetine)
E1520 Propyleenglycol (Propaan-1,2-diol)
Een natuurlijke kleurstof is een kleurstof afkomstig uit planten, paddenstoelen of dieren. Ze kunnen gebruikt worden voor het verven van wol, textiel, haar en voedsel.
Enkele natuurlijke plantaardige kleurstoffen voor voedsel zijn:
Amarant: een rode kleurstof gewonnen uit de plantensoorten van het geslacht Amarant
Annatto: een rood tot rood-bruine kleurstof gewonnen uit de orleaanboom
Anthocyaan: een paarsrode kleurstof
Astaxanthine: een roze kleurstof uit zalm, garnaal, kreeft, krab, flamingoveren
Betanine: een rode kleurstof gewonnen uit de kroot
Capsanthine: een rode kleurstof gewonnen uit de rode paprika
Caroteen: een oranje kleurstof gewonnen uit de peen en zoete aardappel
Citranaxanthine: een oranje kleurstof gewonnen uit onder andere maïs en saffraankrokus
Curcumine: een gele kleurstof
Flavoxanthine: een gele kleurstof gewonnen uit onder andere de boterbloem
Luteïne: een gele kleurstof
Lycopeen: een helderrode kleurstof zit in watermeloen, tomaat, rozebottel
Saffraan: een oranjerode kleurstof gewonnen uit de saffraankrokus
Saffloer (goedkope saffraan): een gele en rode kleurstof gewonnen uit de bloemen van de saffloer
Violaxanthine: een oranje kleurstof dit voorkomt in viooltjes
Zeaxanthine: een oranje kleurstof
Enkele natuurlijke plantaardige kleurstoffen voor textiel zijn:
Alizarine: een rode kleurstof gewonnen uit de meekrapplant
Indigo: een blauwe kleur gewonnen uit onder andere plantensoorten van het geslacht Indigofera en wede
Luteoline: een gele kleurstof gewonnen uit planten van de Resedafamilie
Saffraan: een oranjerode kleurstof gewonnen uit de saffraankrokus
Enkele natuurlijke plantaardige kleurstoffen voor overige toepassing zijn:
Henna: een rode kleurstof voor het verven van nagels, handpalmen en haar gewonnen uit de hennastruik
Enkele natuurlijke dierlijke kleurstoffen zijn:
Purper gewonnen uit de purperslak
Canthaxantine vroeger gewonnen uit veren van flamingo’s en kreeften. Nu uit cantharellen of gesynthetiseerd uit beta-caroteen.
Een natuurlijke kleurstof uit een insect is:
Karmijn gewonnen uit de cochenilleluis